Monday 16 February 2015

Kerepek Nga Ku

ASSALAMUALAIKUM,

Hari ke 16 bulan Februari baru dapat berpoya -poya dekat sini(ececehh macam best ja bunyi dia :P). Ni  nak crita skit pasal kerepek setahun sekali yang akan jadi macam viral juga la bila sana sini sinun suma duk post pasal kerepek ni. Sedap pun sedap juga cuma masa nak buat dia agak leceh skit ja kalau dah dasar penyegan (mmmm... macam leia). Tu pun leia buat juga 2 round tau ;). Sedap je duk krup krap krup krap sedaq - sedaq dah abis separuh balang. Kesedapannya yang mengalah Mister Potato. Pringles, Perfecto ataupun yang sewaktu dengannya. Sambil duk mengunyah siap kata bye bye lagi dekat mister potato tu dan yang sewaktu dengannya. Tetiba tersedaq lepas ni nak kena reconcile (ayat tu ko) balik dengan mister potato ni :P. Ok lah nanti kita minta maap balik dekat mister potato tu cakap dekat dia kita ambik leave masa raya cina je, lepas ni kita dating balik dengan dia....muahahahahaha (merapu  apa la ko ni leia). Ok lah tak yah duk merapu banyak sangat,fening sangat la leia ni sebab baru dapat masuk blog muahahahaha....jom check resepinya....Leia guna resepi dari Hana Dan Amy Beh....HAPPY TRYING suma :)





KEREPEK NGA KU/ARROWHEAD
Recipe by Hana

Bahan bahan :
Nga Ku @ arrowhead secukupnya
Garam + air = air garam (leia tak taruk air garam just guna flavour pepper )
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara cara:
Kupas kulit ngaku. Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
Panaskan minyak. Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.


ARROWROOT CHIPS
Recipe by Amy Beh

500g arrowroot bulbs (nga ku)
Salt to taste
Oil for deep frying

Wash and peel arrowroot.
Slice the arrowroot thinly using a mandolin. 
Lightly sprinkle some salt over the arrowroot slices.
Arrange the slices on atray and dry well by patting with paper towels.
Heat the oil in a wok and deep fry the slices of arrowroot to a light, golden brown colour. Do not overcrowd the wok when frying. Dish out and drain on paper towels.
Allow to cool completely before storing in an airtight container.

Kalau nak tau banyak lagi pasai kerepek ni bolehlah check dekat Wendy




Ni rupa Nga ku yang dah separa lebam sebab kena peram dengan leia bila angin 'M' tu dah sampai....hehehehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...